News Ticker

Η διαφορά της χαράς με την απόλαυση: Η γνώση της καθορίζει το πόσο ώριμος είναι ένας άνθρωπος

Ένα βιβλίο αυτογνωσίας οφείλει να μη δίνει μασημένη τροφή στον αναγνώστη του, ακολουθώντας, όσο μπορεί την ίδια την διαδικασία μιας ψυχοθεραπείας. Ένα καλό βιβλίο αυτογνωσίας πρέπει να δίνει τη γνώση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και η γνώση να είναι η τροφή στον νου του αναγνώστη που επιχειρεί να αλλάξει κάτι στην ζωή του. Ένα τέτοιο βιβλίο είχα τη χαρά να διαβάσω πρόσφατα. Είναι το βιβλίο της ψυχοθεραπεύτριας Ιζαμπέλ Φιλιοζά, διευθύντριας της σχολής Σχεσιακής και Συναισθηματικής ευφυίας. Το νόημα της ζωής και οι δρόμοι της χαράς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Το νόημα της ζωής. Μια αναζήτηση που δε σχετίζεται με την καταγωγή, την οικονομική κατάσταση, τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες ζούμε, με λίγα λόγια και απλά, όλοι μας το ψάχνουμε. Ακόμα και εκείνοι που ζουν πλουσιοπάροχα, αναρωτιούνται «ποιο είναι το νόημα της ζωής μου;» Τι είναι εκείνο που θα με κάνει να νιώσω χαρά; Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά εξηγεί πολύ εύστοχα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της πως η χαρά δεν έχει να κάνει με την απόλαυση. Είναι δυο έννοιες διαφορετικές. «Η σεξουαλική απόλαυση, η γευστική απόλαυση, η απόλαυση της παρακολούθησης μιας ταινίας, η απόλαυση του να κλαίμε… κάθε είδους απόλαυση διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι στιγμιαία και δεν μας αλλάζει. Η χαά όμως μας δίνει την αίσθηση ότι έχουμε αλλάξει. Ότι είμαστε πλουσιότεροι και μεγαλύτεροι, γεννά το συναίσθημα της επέκτασης του εαυτού μας».

filioza

Μεσα από αυτή την διαπίστωση κάνει ταυτόχρονα και τον διαχωρισμό ανάμεσα στην ωριμότητα του ατόμου και στην ανωριμότητα. Θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζουμε ως ανώριμους είναι εκείνοι που παραδίδονται στην απόλαυση. Εκείνοι που δηλώνουν δυστυχισμένοι είναι σε μια μεγάλη τους πλειοψηφία οι άνθρωποι που δεν μπορούν να οραματιστούν, να αγωνισθούν και να παθιαστούν με μια μεγάλη αλλαγή του εαυτού τους παρά μόνο επιδίδονται στο υλιστικό κηνύγι, στην στιγμιαία και όσο το δυνατόν ακόμα πιο γρήγορη απόλαυση… Ταχύτητα. Ζούμε τρέχοντας χωρίς να γνωρίζουμε που πάμε.

filioza3

Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά προτείνει μονοπάτια της ζωής που έχουμε ξεχάσει, επιλέγοντας τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Μας θυμίζει το πόσο σπουδαία είναι η σημασία της ομαδικότητας, το να γελάς, να χορεύεις και να ζεις με τους ανθρώπους μέσα σε ένα σύνολο. Να μπορείς να αποστασιοποιηθείς από την άσχημη πλευρά του κόσμου αλλά να μην αδιαφορείς. «Η αδιαφορία βρίσκεται στα κατώτερα στάδια του συναισθηματικου αλφαβητισμού…» μια φράση από το βιβλίο της που συγκράτησα, μιας και σήμερα έχουμε αναγάγει την αδιαφορία σε μέγιστη αξία επιβίωσης το απαραίτητο εφόδιο που από μικροί μας δίνουν οι γονείς σαν πυξίδα στην πραγμάτωση των εγωιστικών μας στόχων, να μη σε ενδιαφέρει τίποτα μας λένε, οφείλεις να είσαι σκληρός. Τα πράγματα όμως πρέπει να μπουν στη θέση τους και αυτό λέγεται ενηλικίωση που πολλοί δεν καταφέρνουν να πετύχουν ούτε καν στην μέση ηλικία.

φιλιοζα2

Μπορούμε να ζούμε και στον ήλιο αλλά και στην καταιγίδα: Η χαρά βρίσκεται στην άσκηση των ικανοτήτων μας, όχι στην άνεση. Μπορούμε να την νιώσουμε ακόμα και μέσα στην καταιγίδα. Οι αναφορές δεν αρκούνται μόνο στην ανάλυση της συμπεριφοράς. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο της ψυχοθεραπεύτριας θα μάθει ακόμα και για την «βιολογία των συναισθημάτων». Το πώς γεννιούνται τα συναισθήματα μέσα στον οργανισμό μας, ποιες ορμόνες είναι αυτές που καθορίζουν το πώς νιώθουμε, το πώς συνδεόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της σύνδεσης. Η τεστοστερόνη, η ορμόνη του σεξ και της μαχητικότητας, η αδρεναλίνη, η ορμόνη του άγχους και της δράσης.Η μελατονίνη που ρυθμίζει την αφύπνιση και την εγρήγορση, τα οιστρογόνα της καλής διάθεσης, οι ενδορφίνες με τις αναλγητικές ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Δεν είναι τόσο συχνό ένα βιβλίο να μιλά με απλά λόγια στον αναγνώστη και πέρα από τις συμβουλές αυτογνωσίας, να προσφέρει παράλληλα τόσο βαθιά επιστημονική γνώση. Ακόμα και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Και ποια είναι εκείνη η διατροφή που καλλιεργεί το έδαφος για να νιώσουμε χαρά;

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα καταφέρετε να βρείτε το νόημα της ζωής σας μέσα από τις σελίδες αυτού ή οποιουδήποτε άλλου βιβλίου αλλά το σημαντικό είναι να αποκτήσετε την γνώση που χρειάζεστε στο ταξίδι της προσωπικής σας αναζήτησης.
Επιλέξτε το, αξίζει.
Γιώργος Κολέτσος

TO BIΒΛΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ. ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

new LOGO 3

Στείλε μήνυμα εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: